Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
                  webcam in de kelder

                  Jolies weblog

                  Hoe Miko een antiek orgeltje van de sloop wist te redden

                  13 juni 2020 16:53


                  Ergens in januari trof Miko dit Lindholm orgeltje bij een Kringloopwinkel. Het was compleet vervallen. De ornamenten waren afgebroken, de helft van de toetsen werkte niet en de balg was lek. Het antieke harmonium zou naar de stort vertrekken als niemand het meenam.

                  Miko en zijn vader namen het mee naar huis. En mensen, ik heb daar met mijn vader over gesproken: daar is moed voor nodig. Miko en zijn vader werkten drie maanden aan de restauratie. Met respect voor de leeftijd en geschiedenis van het instrument en waar mogelijk behoud van originele onderdelen.

                  Omdat de tekst van de registerknoppen afgesleten was, zocht Miko naar foto's van dit type orgel. Hij kwam terecht op een weblogstukje dat ik 10 jaar geleden schreef, van een moment dat ook mij zo'n prachtige Lindholm was opgevallen :-) Gelukkig kon ik de foto's terugvinden, vergroten en naar Miko sturen, zodat hij de details van de knoppen kon naschilderen.

                  Het resultaat wil ik graag delen — met toestemming van Miko, uiteraard. Hoe geslaagd en knap dit is, weet ik dankzij mijn vader, die ik vroeger ook aan orgels heb zien werken. Het harmonium zou wel eens het àllereerste live muziek-instrument kunnen zijn dat ik in mijn leven gehoord heb ;-)

                  Het is Miko en zijn vader gelukt om het harmonium weer bespeelbaar te maken. Hoe het klinkt, vrolijk en helder, kun je horen in deze opname:

                  Kortom: Petje af voor deze prestatie, wat een resultaat!

                  Reacties

                  Voeg je reactie toe:

                  Type hieronder je reactie.


                      RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015